Wczoraj w Muzeum Saturn gościliśmy Panią Olgę Lubecką, na co dzień prowadzącą restaurację Amo w Katowicach. W czasie wykładu nasza gościni podzieliła się swoimi doświadczeniami z włoskimi tradycjami kulinarnymi i przybliżyła historię najsłynniejszych składników. 
 
Czym różni się mozarella od burraty? Kto wynalazł oliwę z oliwek? Kiedy pomidory pojawiły się w Italii? Odpowiedzi na te pytania można było poznać w czasie wczorajszego wykładu. 
 
Szczególne miejsce w opowieści zajęły przyprawy, drogie towary, których dostępność kształtowała sytuację ekonomiczną największych europejskich mocarstw na przestrzeni wieków.
 
Słuchacze zdobyli wiedzę jak komponować smaki jak prawdziwy Włoch, a przy okazji poznali wiele ciekawostek o historii i zwyczajach Italii.
 
 

 

 

Przejdź do treści